Manus - Fra idé til virkelighet
I begynnelsen av 2005 begynte Jarmo og Ruben å skrive på et nytt manus. "I Skyggen Av Sannheten"(ISAS) var ferdig og hadde preimere i november 2004, så det var da ikke noe rart at de var klare til å skrive noe nytt etter å ha litt mere erfaring i boks. Selve plottet ble ikke det mest kompliserte, men litt mer utfordrende enn den forrige filmen. Filmen skulle innholde mere action, og kategorien "gjengdrama" kom vel ganske tidlig.

Casting - Hvordan finne skuespillere
Noen av skuespillerene fra den forrige filmen var gode kandidater i denne også, men det er mange nye fjes å finne her. Utover våren, etter at manuset var ferdig, så var jakten i gang. Jarmo skrev liste over rollene, og listet opp kandidater på hver av dem. Han hadde også en del navn fra før, som hadde skrevet seg på liste etter premieren på ISAS. Selve manuset og handling var litt hemmelig, men de som fikk hovedrollene fikk lese gjennom alt sammen. De gav mange gode inspill til forbedring, blant annet på grunn av tidligere erfaring som matchet filmens plot. Det ble også hengt opp "skuespiller søkes" plakater, som også kom til nytte. Etter at alle rollene var i boks, så var arbeidet å finne ledige datoer til innspillingen.

Innspilling - Litt om hvordan det gikk
I slutten av Juni ble så første scene spilt inn. Til forskjell fra ISAS så brukte vi nå lys(!) i tillegg til vannlig opplysning. Det ble et greit resultat, selv om det ble mye ubrukelig materiale. Det er ikke så lett å få en cellegruppe scene til å bli så spennede. Litt problmemer med lyden ble det(slik som vi hadde med ISAS), så hadde vi filmet om igjen kunne vi gjort ting enda bedre. Samme måned ble også neste scene spilt inn, som ble den første utescenen.
Den tredje innpillingen var en innescene, der vi trengte roller til mor og far som ikke var besatt. Men noen dager før innspilling så fikk vi oppringing av to stykker som ønsket å prøve seg som skuespillere(som hadde sett plakaten), akkurat passe til rollene. Vi gir selvsagt æren til Gud, når slike ting fikses i siste liten.
Mer filming ble det utover sommeren og høsten. I en scene der det blir gjort en dop handel, manglet vi dealeren. Her også fikk vi en person som passet veldig bra til å spille rollen i siste liten.
Noe senere fikk vi filmet en skatescene med en av Norges proffe skatere i rollene. Vi hadde tenkt å spille scenen ute ved en scatepark, men regnet hindret oss i det. Istedenfor flyttet vi inn til et parkeringshus, noe som gikk veldig bra selv om lysettingen kunne kanskje vært bedre. Det passet ellers veldig bra å spille inn denne scenen "underground".
På slutten av skolens høstferie fikk vi filmet tidenes slåsscene! Dette ble bra må jeg si, selvom en alarmlyd(merkes nesten ikke) forstyrret oss litt, så ble vi fornøyde! Utrolig at ikke noen stoppet oss så sent på kvelden, med så mye bråk og spektakkel en søndagskveld midt i sentrum. Det vi merket oss var at en politibil kjørte sakte men sikkert forbi oss, og det er ikke ofte en politibil kjører gjennom Hvittingfoss sentrum. Men akkurat denne dagen gjorde det det. Men det så ikke ut som om de merket oss.
De siste scenene før snøen kom var to scener på skolen. De ble veldig bra, og en verdig avslutningen for innspillingen i 2005. Nå må vi bare vente til snøen blir borte.

Redigering - Sette sammen filmen
I juleferien satte vi tida av til å redigere filmen. Da var alle tre(Jarmo, Ruben og John) med hovedansvaret samlet i en lengre tid. Noen uker tidligere hadde John kjøpt et redigeringsprogram(Sony Vegas 6.0) fra USA, og han gledet seg til å prøve det. I begynneslen så alt ut til å gå fint, selv om vi la merke til litt hakking i materialet. Vi hadde tatt inn filmen med USB, noe som også var en bommert på grunn av det tok så lang tid å dele opp filene. Vi fant senere ut at firewire gjorde jobben mye enklere, men veien dit var tung. Etter å ha redigert grovt 3-4 scenere begynte vi å irritere oss litt over kvaliteten. Vi la merke til at lyden ikke var synkronisert ordentlig, og at hakkingen virkelig var hakk. 3-4 dager så ut til å ha gått i vasken. Den nye hardisken var feilen, den leste og skrev ikke raskt nokk. Problemet var at datamaskinen hadde altfor mange harddisker, noe som hadde resultert i en liten feilkobling og addresseringssvikt. Vi løste det med å frigjøre plass på en av de fungernde harddiskene, og det var da vi fant ut at USB utgjorde synkroneringsfeilen ved lyden, mens harddisken hadde vært skyld i hakkingen. Etter å ha tenkt tilbake til hvor lett det var med ISAS så fant vi ut at det måtte være på grunn av at vi tok det inn med firewire den gang, og slik var det også. Når vi tok inn med firewire fra kameraet ble hvert klipp delt opp automatisk - og vi var igang igjen.
Til tross for redigeringen gikk greit tok det veldig lang tid, kanskje på grunn av at vi var mer nøye med å redigere nå. ISAS hadde vi redigert ferdig på to helger mens vi nå hadde brukt 2 uker og var enda langt fra ferdig. Noe av grunnen kan være at Vegas 6.0 var litt mer omfattende og profft enn Pinnacle Studio 9. Det vi nå hadde gjort var å redigere omtrent 35 minutter av filmen, ganske grovt, og det var mye som gjenstod. Vi satt av 2 dager(4. og 26.) i februar der vi fikk redigert 2 scener slik at vi i mars hadde all grovredigering ferdig av det som var innspillt.

Finpuss - Legge til effekter og lag
I Februar begynnte vi så smått med å få finpusset scenene, og ble sånn nogenlunde ferdig med finpuss og lyd på scene 1 og 2. John, som har ansvaret for redigeringen, forbedret dette ytterligere noe senere. Denne prossessen går ut på å legge til effekter, forbedre farger, balansere kontrast og lys i tillegg til å fikse på lyden og legge til musikk. Vegas 6.0 er utrolig bra til slikt og innholder veldig mange ferdiglag. Likevel må det meste finjusteres til hver enkelt scene. Dette må gjøres klipp for klipp, siden hver av dem har litt forskjellig lys og farge. Tidkrevende, men resultatet blir bra. Traileren er korrigert litt, men den enda er den noe unna kvaliteten ferdigproduktet får. Bildene viser noen eksempler på hvilken forskjell det gjør. I finjusteringen av lyden inngår å fjerne bass og støy der det er for mye av det, øke bass der den er hul og høyfrekvent, justere ned lyden der den er for høy og tilpasse riktig volum på musikken. En annen viktig ting er å få lyden til å høres lik ut mellom klipp, og ikke minst, legge til ekstra lyd og effekter der det trengs.

DVD - Lage DVD'n
John har så smått begynt å prøve DVD programmet som var inkludert med Vegas 6.0 og heter DVD Architect 3.0. Det virker ganske så bra og avansert. Vi skal lage en liten promo DVD med traileren, og samtidig prøve undertekster og menybygging med programmet. Denne dvd'n kan vi så gi til dem som ønsker å reklamere for filmen noen uker før en visning.

Handling
Fakta
Musikken
Prosessen